Westland, Den Haag e.o.
Liefde voor Outdoor
ELKE TWEE WEKEN!
Bosbaden, een intense natuurervaring die je nooit meer vergeet
Klik HIER voor het artikel n.a.v. een interview in augustus 2024 door de Koninklijke Wandelbond Nederland
Bosbaden, ook bekend als Shinrin Yoku, is een Japanse term uit de jaren 80 die letterlijk vertaald kan worden als 'baden in het bos' of 'bosbaden'.
Het idee achter het bosbaden is eenvoudig maar diepgaand: het gaat om het bewust onderdompelen in de natuur, door middel van vertragen en verstillen en het openstellen van de zintuigen (en dat zijn er minstens 10!).
De natuur is helend, wij zijn natuur en we horen er thuis.
Door de verbinding met de natuur kom je ook weer in verbinding met jezelf. De natuur laat je tijdens het bosbad datgene ervaren wat je op dat moment nodig hebt.
Bosbaden heeft bewezen positieve effecten op je algehele gezondheid​
​​​
Waarom is Bosbaden zo goed voor de gezondheid:
-
Het vermindert stress. De onderdompeling in de natuur zorgt ervoor dat je je dagelijkse zorgen los kunt laten en je volledig kunt overgeven en ontspannen.
-
Natuurlijke geluiden hebben door hun trillingsfrequentie een rustgevende werking. Je zenuwstelsel komt weer tot rust. Met name vogelgezang, ruisende wind en stromend water (the Big 3 of Soundscape) hebben een positieve uitwerking op ons zenuwstelsel.
-
Bomen geven stoffen af aan de lucht. Deze zogeheten Fytonciden blijken een immuniteitsboost te geven als we ze inademen. Na een bosbad kan de boost voor je immuunsysteem wel 30 dagen aanhouden!
-
De prikkels van de natuur zijn anders dan de prikkels in een stedelijke omgeving die helemaal niet zo gezond zijn voor ons. We worden (vaak onbewust) onrustig en gestresst van al die prikkels.
-
In de natuur vind je bepaalde patronen die zich nergens anders voordoen. Deze patronen (fractale patronen) blijken een zeer gunstig effect te hebben op ons concentratievermogen. En ze zijn gewoon mooi! Kijk maar eens goed naar een varen of een dennenappel of de nerven op een boomblad.
-
De kleuren groen en blauw blijken onze hartslag en bloeddruk te laten dalen. Je omgeven met deze kleuren is dus supergezond!
Wat gaan we doen tijdens een bosbad:
Ik nodig je uit om je open te stellen voor de natuur door middel van uitnodigingen (op mindfulness gebaseerde oefeningen) die je zintuigen stimuleren en de vertraging en verstilling in gang zetten.
Op die manier krijg je toegang tot de energie en de magie van de natuur.
Wees nieuwsgierig en open naar wat de natuur je laat zien.
Je aandacht kan worden getrokken door een wollig plukje mos of een mooie oude boom met krachtige wortels en een dikke stam met ruw boomschors. Raak het aan, ruik eraan en adem ondertussen de gezonde frisse boslucht in.
Luister naar de vogeltjes of teken een geluid (!)
Kijk naar een levend wezen alsof je het voor het eerst ziet.
Geniet van wat zich aandient. Dat kan een fijn geluid zijn of een beschutte plek onder een boom; ga er eens zitten of liggen. Maak contact met de aarde en 'wees' aanwezig in de natuur.
​
De ervaring is voor iedereen anders. De natuur laat je tijdens het bosbad datgene ervaren wat je op dat moment nodig hebt.
Wat ik vaak hoor van deelnemers is dat ze tijdens het bosbad een gevoel van diepe verbinding met de natuur ervaren.
​​​
Natuurlijk help ik je met de vertraging en ontspanning. Door het aanreiken van uitnodigingen die je zintuigen wakker maken, kom je in aanraking met de magie van het bos... en de rust.
Je zult niet verdwalen, daar zorg ik voor. Je hoeft ook de tijd niet in de gaten te houden.
Je hoeft helemaal niets.
Soms vraag ik je wat er in je omgaat. En wil je dat niet delen, dan hoeft dat ook niet. Weet dat je veilig bent.
Er wordt overigens niet veel gelopen, maximaal 1 à 1,5 kilometer.​​​​​​
​
Ik werk met kleine groepen van maximaal 6 personen voor een vertrouwelijke sfeer, een veilige bedding, de beste kwaliteit en de meest persoonlijke aandacht.
​
KLIK OP DE AGENDA VOOR DATA EN LOCATIE VAN DE GEPLANDE BOSBADEN!
​​
​