top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLiefdevooroutdoor.com

Ik weet het even niet


Wandelen, fietsen, studeren, mediteren, eten, solliciteren, sporten en snoepen.

Dat is mijn leven op dit moment.

Er zit veel beweging in die woorden en toch voelt het soms ook alsof ik stilsta.

Ik zat gisteren in het zand in de duinen van het strand bij Vlugtenburg in 's-Gravenzande hierover te mijmeren en toen kwam de volgende zin in me op: "Ik wil dat het goed gaat". Ik heb deze zin in het zand geschreven om te zien wat het daadwerkelijk met me doet.

Het lijkt een ogenschijnlijk eenvoudige wens en toch zit er veel lading en informatie op en in.

En wat is 'goed' nu eigenlijk?

Ik heb het even in de Van Dale opgezocht en kwam tot vele betekenissen: bruikbaar, geschikt, kwaliteit bezittend, deugdzaam, eerlijk, behulpzaam, heilzaam, gezond en nuttig.

En toen moest ik natuurlijk verder met ontleden .... want wat betekent 'het'?

Het betekent helemaal niets volgens de Van Dale. Tenminste, het wordt niet genoemd. De enige terug te vinden informatie is dat 'het' een onbepaald lidwoord is.

Misschien moet ik het anders zien? Zou 'het' in deze context niet gewoon 'mijn leven' betekenen? Als ik dat nu eens in een nieuwe zin giet.


Ik wil dat 'mijn leven' 'bruikbaar, geschikt, kwaliteit bezittend, deugdzaam, eerlijk, behulpzaam, heilzaam, gezond en nuttig gaat'.


Nou, dat is niet zomaar een zin of vluchtige wens. Dat is nogal wat. En als ik het nader beschouw vind ik het ook nogal ontevreden klinken.

Want als je iets wenst heb je het niet. Maar is dat ook echt waar? Heb ik het niet of onvoldoende?

Ik pak zomaar even één van de betekenissen: Bruikbaar. Is mijn leven geschikt om te gebruiken? Ja, want ik gebruik het want ik besta, maar gebruik ik het optimaal?


Gisterenavond volgde ik een online Workshop (Het Innerlijk Licht e-Festival; Google maar eens, ontzettend leuk en leerzaam) van een spreekster en deze dame bracht me in anderhalf uur tijd een nieuw inzicht: Weerstand veroorzaakt wrijving (een negatief gevoel over jezelf) en daarop heeft je ego/brein/verstand direct de neiging om het te ontkennen of af te zwakken. De weerstand berust dus op iets wat in je zit. Anders ervaar je de weerstand ook niet (want het roept een emotie op). Op zich is dat niet nieuw voor me.

De spreekster vertelde ook dat, als je innerlijk wilt groeien en een leven wilt leven waarin alles 'klopt', je de weerstand 'in' zou moeten duiken. Voel maar, kijk wat het je te zeggen heeft. Ontken het niet maar omarm het en erken het negatieve gevoel (wrijving) wat het oproept. Beleef het, het wil gehoord worden want daarna kun je het pas transformeren in iets positiefs en wordt je leven leuker en lichter.


Ze ging nog veel dieper in op het proces wat dan gaat plaatsvinden in jezelf en het is niet de bedoeling dat ik in deze blog de hele workshop samenvat maar ik heb er wel een nieuwe basisgedachte uit opgestoken en dat is:

Alles in jezelf waar je tegen vecht kost heel veel energie en is een ontkenning van jezelf en remt je zodoende af om een leuk en vrij leven te leiden. Dus als je wilt 'groeien' zul je eerst echt naar jezelf moeten kijken.


Dit geeft me direct antwoord op mijn vraag of ik een bruikbaar, geschikt, kwaliteit bezittend, deugdzaam, eerlijk, behulpzaam, heilzaam, gezond en nuttig leven heb?


Het antwoord is Ja, dat heb ik want alles blijkt al in me te zitten, het moet er alleen nog 'even' uitkomen!79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Live interview bij RAZO Radio in Delft

Vandaag de kans gekregen om tijdens een radio-interview bij RAZO Zorgradio Delft uitleg te geven over wat Natuurcoaching kan betekenen bij o.a. burnout(preventie), moeilijke keuzes maken en een leuker

Comments


bottom of page