top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLiefdevooroutdoor.com

NATUURLIJK COACHEN


Enkele maanden geleden (ondertussen bijna een jaar) heb ik in een van mijn blogs aangekondigd dat ik voor mezelf ga beginnen. In 2020 heb ik mijn diploma Wandelcoaching gehaald en ik had aanvankelijk het plan om begin 2021 met mijn onderneming te gaan starten.

Doch dat liep anders......

Omdat er 'brood op de plank' moest komen ben ik daar hard voor gaan werken in een tijdelijke, overigens erg leuke, baan bij een zaadveredelingsbedrijf. Hierdoor had ik geen tijd èn geen energie om de benodigde tijd te steken in mijn bedrijfje. Het kwam hierdoor nog niet van de grond.

En na die periode ben ik ook dit zomerseizoen weer door een touroperator opgeroepen om een aantal maanden in het buitenland als campinghost te gaan werken. Ondanks het tweede, voor het toerisme onzekere, 'Corona-jaar' heb ik toch weer vier maanden in Zuid-Frankrijk vertoefd.

En omdat ik zo ver van huis was kon ik mijn leventje in Nederland in die periode eens goed beschouwen (ik kan iedereen aanbevelen om dat eens een keer te doen).

Ik dacht na over mijn toekomst als Wandelcoach, een geweldig vak om uit te oefenen. Ik voelde echter dat er nog meer in me zat. Verdieping! En de vraag rees: hoe krijg ik dat eruit, hoe ontwikkel ik me de goede kant op en hoe houd ik mijn authenticiteit?

Afgelopen voorjaar had ik reeds contact gehad met de opleider en eigenaar van Loving Nature. Ik had zijn website gevonden op internet en was direct geboeid door de visie en natuurlijke werkwijze die in de opleidingen wordt toegepast.

Dat gesprek was prettig en vertrouwd; hij legde uit hoe hij coaches opleidt. Loving Nature maakt tijdens de coaching op een verrassende manier gebruik van de symboliek in de natuur en daarin ontstaat 'het', de Magie. Dit voelt voor mij zo goed; ik wist dat ik bij hem moest zijn voor de benodigde verdieping.

En in de zomer hakte ik de knoop door om in het najaar te gaan starten met de opleiding 'Magic of Nature Coach'.

En inmiddels ben ik begonnen.

Ik heb het eerste lesblok gehad en daarin heb ik al veel geleerd. Aan de ene kant word ik geconfronteerd met mijzelf omdat ik ook zelf coachingssessies krijg en hierin de rol van coachee mag aannemen èn aan de andere kant word ik geobserveerd en beoordeeld in mijn rol als Natuurcoach door mijn opleider(s) en mijn mede-studenten. Ook ben ik gestart met oefensessies in het bos.

Spiegels, spiegels, spiegels!

Het voelt alsof ik in een sneltrein zit op weg naar zelfkennis.


Ik ben benieuwd wat de komende vier maanden mij nog meer gaan brengen.

Ik houd jullie op de hoogte!


Dus: wordt vervolgd....


Deze foto maakte ik vorig jaar in de bossen van Oostvoorne. Het lijkt wel een (draken)oog met een reflectie erin, zo toepasselijk. Hij kijkt je doordringend aan, als een confronterende spiegel!


Om jullie te inspireren, en als voorproefje heb ik hieronder een korte, zeer eenvoudige doch effectieve loopmeditatie beschreven die je in het bos of op het strand (eigenlijk overal) kunt doen:

-loop iets rustiger dan je normaal loopt

-loop zonder doel, bestemming

-kijk vooruit, ongeveer 2 à 3 meter verder

-wees stil, praat niet

-voel hoe je voeten contact maken met de grond (voel de grond, de ongelijkheid, takjes, stenen, zand, gras, modder) en richt je aandacht daarop

-adem rustig in en uit

-blijf zolang als je wilt doorlopen

-je zult merken dat je ademhaling en je looptempo in een bepaald ritme gaan samenwerken, alsof je in een soort 'flow' komt


Wat ik zelf vaak doe is dat ik na de uitademing even wacht met inademen. Dat moment van rust is voor mij zo ontspannend. Misschien werkt het voor jou ook?

Ook kun je tijdens de meditatie je hele lichaam van binnenuit gaan voelen; je begint bij je voeten en je voelt de beweging van je benen, bekken. Hoe voelt je buik, borstkas, je rug, je armen, handen? Ga verder naar je schouders, nek, hoofd, gezicht.

Hoe voelt de kleding aan je lijf?

Daarna kun je je richten op wat je hoort; hoor je geruis van de bladeren? de wind, regen, je eigen voetstappen? Andere mensen?

Zo ook met wat je ruikt? Ruik je de bos/zeegeur?

En wat zie je? Zie je de kleuren in de natuur, kijk eens alleen naar schaduwen of bepaalde patronen. Wat valt je op aan de bomen? Liggen er blaadjes op de grond? Of zand, schelpen? Welke kleuren hebben ze?

Probeer niet te oordelen over wat je voelt, ziet en hoort.

Je kunt dit zolang doen als je zelf wilt en je komt helemaal tot rust......
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Live interview bij RAZO Radio in Delft

Vandaag de kans gekregen om tijdens een radio-interview bij RAZO Zorgradio Delft uitleg te geven over wat Natuurcoaching kan betekenen bij o.a. burnout(preventie), moeilijke keuzes maken en een leuker

留言


bottom of page