top of page

Bosbaden, een intense natuurervaring

(en heeft niets met water en alles met natuurverbinding te maken)
zintuig voelen bosbad.jpeg
Natuurconnectie_edited.jpg

Bosbaden, ook bekend als Shinrin Yoku, is een Japanse term uit de jaren 80 die letterlijk vertaald kan worden als "baden in het bos" of "bosbaden".

​

Toen ik zes jaar geleden voor het eerst hoorde van Shinrin Yoku, ging er een wereld van herkenning voor mij open. Dit is wat ik al jaren ervaar in de natuur: een diepe natuurervaring aangaan en daarin mijn ontspanning vinden. Het houdt me al vele jaren op de been.

​

En ik wil deze intense ervaring in de Natuur heel graag delen met anderen en omdat ik vind dat dat op een professionele en verantwoorde manier dient te gebeuren, start ik begin 2024 met de gecertificeerde opleiding tot Bosbadgids bij The Forest Bathing Circle.

De eerste sessies zullen in maart gaan plaatsvinden en ik zal gaan werken met kleine groepjes om de beleving persoonlijk, veilig en intens te kunnen maken.

HIERNA VINDT JE DE DATA EN LOCATIES VAN DE EERSTE BOSBADEN!!!!

​

Een stukje theorie:

Het idee achter het bosbaden is eenvoudig maar diepgaand: het gaat om het bewust en opzettelijk onderdompelen in de natuurlijke omgeving van het bos, met als doel de gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Het is niet slechts een wandeling in het bos; alle zintuigen worden betrokken. Het gaat om het vertragen, waarnemen en waarderen van de natuurlijke omgeving op een dieper niveau.

​

Waarom is Bosbaden zo goed voor de gezondheid:

  1. Stressvermindering: Door jezelf onder te dompelen in de rustige en natuurlijke omgeving van het bos, kun je de dagelijkse spanningen loslaten en ontspannen. Het rustgevende geluid van ritselende bladeren, het zachte gefluister van de wind en de aardse geuren dragen bij aan een gevoel van kalmte.

  2. Immuniteit stimuleren: Onderzoek wijst uit dat regelmatig bosbaden het immuunsysteem kan versterken. De bomen produceren stoffen, (fytonciden), die bij inademing onze immuniteit positief beïnvloeden. 

  3. Verbeterde concentratie: Bosbaden helpt om de geest te kalmeren en de aandacht te richten. Dit kan leiden tot een verbeterde concentratie en creativiteit. De prikkels van de natuur zijn anders dan die in stedelijke (veel drukkere) omgevingen, en deze verandering van omgeving kan de hersenen stimuleren op een positieve manier.

  4. Verhoogd gevoel van welzijn: Het bewust ervaren van de natuur tijdens een bosbad kan leiden tot een verhoogd gevoel van welzijn. Het contact met groen, het luisteren naar vogelgezang en het voelen van de natuurlijke ondergrond onder je voeten dragen bij aan een gevoel van verbondenheid met de omgeving.

  5. Verlaagde bloeddruk: Er is bewijs dat regelmatig bosbaden kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Het kalmerende effect van de natuur en het verminderen van stress dragen bij aan een betere hart gezondheid.

 

In ons hectische leven kan het nemen van de tijd voor bosbaden een waardevolle manier zijn om de balans te herstellen, de gezondheid te bevorderen en een dieper begrip van de natuur te ontwikkelen. Het is een eenvoudige, toegankelijke praktijk die iedereen kan proberen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. Het gaat niet alleen om de fysieke aanwezigheid in het bos, maar ook om het bewustzijn en de waardering van de natuurlijke schoonheid om ons heen.

​

Data/locaties van de eerstvolgende Bosbaden:

  • Vrijdag 24 mei van 15.00-17.30 uur, locatie Staelduinse Bos-parkeerplaats Staelduinlaan ongenummerd, ‘s-Gravenzande

  • Vrijdag 7 juni van 9.30-12.00 uur, locatie Staelduinse Bos-parkeerplaats Staelduinlaan ongenummerd, ‘s-Gravenzande

  • Zaterdag 22 juni van 9.30-12.00 uur, locatie Ockenburgse Bos-parkeerplaats, Monsterseweg 2 Den Haag

​

Ik wil je vragen om mij via e-mail of whatsapp te laten weten of je een Begeleid Bosbad wilt meemaken en zo ja, welke datum en tijdstip?

​

bottom of page